WSNS Tilburg start pilot Kurzweil 3000

Nieuws en wetenswaardigheden over Kurzweil 3000

Moderators: Henriette, Henk Eland

WSNS Tilburg start pilot Kurzweil 3000

Berichtdoor Henriette » 20 Sep 2011, 20:59

5 september 2011

Samenwerkingsverband WSNS Tilburg start pilot met dyslexiesoftware bij 24 scholen
Gezamenlijke aanpak en beleid bij invoering van Kurzweil 3000

Samenwerkingsverband WSNS Tilburg gaat als eerste in Nederland het dyslexiehulpmiddel Kurzweil 3000 vanuit één, bovenschools, centraal loket aanbieden. In het kader van regionale samenwerking in Midden-Brabant zijn ook scholen uit omliggende gemeenten uitgenodigd om mee te doen. In totaal betreft het 95 basisscholen, speciale basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs.

Op woensdag 7 september a.s. zal in Tilburg de kick-off plaatsvinden van een pilot om Kurzweil 3000 op basis van een gedegen stappenplan in te voeren. Er is voor gekozen om met 24 scholen van het samenwerkingsverband te starten en ervaringen op te doen. Deze scholen zijn bereid om als voorhoedeschool Kurzweil in te voeren in hun onderwijspraktijk. In totaal gaat het in de pilot om ruim 100 leerlingen en 80 leraren die zich gaan bekwamen in het werken met Kurzweil.

In de gezamenlijke aanpak staat de wens voorop elke leerling met dyslexie de beste voorziening te bieden vanuit het gelijkheidsprincipe en waarborgen te creëren voor het beste resultaat. Het bestuur van het samenwerkingsverband voorziet in deze brede projectaanpak ook te profiteren van gedeelde kennis en schaalvoordelen.

Het initiatief is mede ingegeven door recente ontwikkelingen in de landelijke wetgeving. Zo verbiedt de Wet Gelijke Behandeling onderwijsinstellingen onderscheid te maken bij het verlenen van toegang tot en het aanbieden van onderwijs en verplicht hen om naar behoefte doeltreffende aanpassingen te verrichten. Die aanpassingen vinden ook hun beslag in het Zorgplan en in het Dyslexie Protocol, dat onderwijsinstellingen in het PO, VO, MBO en HO nu hanteren.

Samenwerkingsverband WSNS Tilburg, dat samen met de regionale partners 26.000 leerlingen telt, stimuleert vele initiatieven in het kader van Passend onderwijs: van extra instructie aan hoogbegaafden tot schakelklassen voor leerlingen met taalachterstand. Een nieuw initiatief is om scholen nog meer te ondersteunen bij de begeleiding van leerlingen met dyslexie. Het samenwerkingsverband is voor dit dyslexieproject in zee gegaan met Lexima, dat voor de levering en het onderhoud van Kurzweil zorgt en dat de deelnemende scholen begeleidt met onder meer de implementatie, beheer van de speciale schoolboeken, training, ouderavond en kwaliteitsmeting.

Theo van Rijzewijk, directeur van Samenwerkingsverband WSNS Tilburg wijst op de voordelen van deze raamovereenkomst met Lexima: “De raamovereenkomst bevat componenten die door een gezamenlijke inspanningsverplichting een succesvolle implementatie garanderen. Het is een prachtige overeenkomst met partners die elkaar iets te bieden hebben en van elkaar willen leren. Dat geldt niet alleen voor het samenwerkingsverband maar ook voor de scholen, leraren en ouders. En Lexima gaat daar volop in mee. De verwachting is dat we veel kunnen gaan betekenen voor die vele dyslectische leerlingen en hun ouders. We kunnen met deze Raamovereenkomst maximaal profiteren van schaalvergroting, zowel qua kwaliteit, financiën als qua tijdsinvestering. Daarmee bereiken we meer met minder.”

De pilotscholen starten 7 september, waarna voor 1 december zal deze worden geëvalueerd. Daarna zal worden besloten hoe tot verdere stapsgewijze uitrol overgegaan kan worden voor de overige 70 scholen.

Voor meer informatie:
- Harry Kleintjens, directeur Lexima, tel. 033 432 44 52, e-mail harry.kleintjens@lexima.nl
- Ria Janssen, hoofd Educatie & Advies Lexima en projectleider, tel 033 432 44 52, e-mail ria.janssen@lexima.nl
Henriette
Beheerder
 
Berichten: 611
Geregistreerd: 11 Jun 2009, 10:11

Terug naar Nieuws en wetenswaardigheden

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Er zijn geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron